Voiko sähköautolla vetää matkailuvaunua?

Kyllä, se on nyt todistettu Teslalla ja Mustang Mach-e:llä - kevyt asuntovaunu kulkee säköauton perässä helposti!

Kovaa vauhtia yleistyvät sähköautot ovat olleet mielenkiintoinen ilmiö myös asuntovaunun vuokrauksessa. Niewiadow 126 NTL eli suomalaisittain Poksi on osoittautunut vallan mainioksi vaunuksi myös sähköauton perään. Tänäkin kesänä asuntovaunut on nähty niin Tesla Model 3:n kuin Ford Mustang Mach-e:n vetäminä.

Koska Niewiadow 126 NTL on kevytperävaunu, sitä voi vetää myös autolla, jonka vetomassa on vain 750 kg. Useilla sähköautoilla vetomassat alkavat tosin olla jo suurempiakin, joten ongelmaa ei sikäli ole. Ja mitä käyttäjien kommentteja on kuunnellut, niin sähköauton teho ja vääntö riittävät erittäin hyvin vaunun liikuttamiseen. Tämän saattaa arvata, mikäli sähköautoa on joskus ajanut.

Kulutus on noussut kokemusten mukaan maltillisesti, kuten polttomoottoriautollakin - toki ilmanvastus lienee suurin luonnollinen syy siihen, joten nopeudella on merkitystä. Vaunua voi lain mukaan vetää 100 km/h, mutta kuten muillakin autoilla vaunua vetäessä, pitkällä matkalla hieman maltillisempi nopeus voi vaikuttaa kulutukseen merkittävästi.

Hyundai Ioniq 5 olisi myös mielenkiintoinen nähdä vaunun veturina. Se tarjoaa erikoisuutena virran ulosoton, eli periaatteessa autosta voisi ottaa sähkön vaunun maasähkön 230 V -liittimeen. Tämä voi olla jossain tilanteissa erittäin kätevää.

Mites kun sähkö sitten loppuu jne...tätähän moni muu kuin sähköautoilija aina miettii. :) Latausverkosto alkaa olla Suomessakin jo niin laaja, että esimerkiksi Lapin suunnalla Teslalla tehty asuntovaunumatka ei tuottanut mitään ongelmia. Nopeat laturit, auton oma lataustarvetta ohjaava älyjärjestelmä navigaattoreineen ja pieni suunnitelmallisuus helpottavat matkantekoa. Ja yhtälailla bensaa tai dieseliäkin täytyy tankata. Sähköautoilijat tosin kehuvat että ajelu on edullisempaa.

Jos sinulla on siis sähköauto vetokoukulla ja haluat testata karavaanarielämää, nyt siihen on hyvä mahdollisuus! Niewiadow eli Poksi on erittäin helppo vaunu myös ensikertalaiselle.